Θεσσαλονίκη: Δεν υπήρξε διαρροή αερίου διαβεβαίωσε η ΕΠΑ

Δεν υπάρχει κίνδυνος καθώς δεν υπάρχει διαρροή ήταν η απάντηση των υπευθύνων της Εταιρείας Παροχής Αερίου,στις εκκλήσεις των κατοίκων για την έντονη...
δυσοσμία που υπήρχε το πρωί στο κέντρο της... πόλης και τις δυτικές συνοικίες.

Όπως επισημαίνουν,ελέγχθηκαν όλα τα σημεία στα οποία υπήρχαν υπόνοιες διαρροής σύμφωνα με τις πληροφορίες από ειδικά κλιμάκια της εταιρείας,και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Παράλληλα, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβεβαίωναν ότι δεν έχουν δεχτεί κάποια κλήση για διαρροή ή ατύχημα, ώστε να σπεύσουν στην περιοχή.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, από τη στιγμή που η ΕΠΑ δεν έχει εντοπίσει κάποια διαρροή, το πιθανότερο είναι η έντονη δυσοσμία να οφείλεται πράγματι σε φαινόμενα ευτροφισμού και αναερόβιων διαδικασιών, τα οποία άλλωστε έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

"Στην περιοχή της 6ης προβλήτας του λιμανιού και λίγο πριν από την αερογέφυρα του Δενδροποτάμου, υπάρχει στην ουσία μια 'χαβούζα'. Κάθε φορά που έχουμε άνοδο θερμοκρασίας και άρα ελάττωση οξυγόνου, ξεκινούν αναερόβιες διαδικασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα την έκλυση δύσοσμων αερίων όπως το υδρόθειο και το μεθάνιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ευτροφισμό, αλλά υπάρχουν και πολλές παράνομες συνδέσεις από βιομηχανίες και βιοτεχνίες, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στον Θερμαϊκό πολλά λύματα, που είναι ικανά να προκαλέσουν από μόνα τους αυτή τη δυσοσμία", επισημαίνει.

Κατά τον ίδιο, τα αέρια που εκλύονται δεν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, αλλά η έντονη δυσοσμία τους, που άλλοτε παραπέμπει σε κλούβιο αυγό και άλλοτε στη χαρακτηριστική οσμή της ειδικής ουσίας που προστίθεται στο -άοσμο από τη φύση του- αέριο ώστε να ανιχνεύεται εύκολα σε περίπτωση διαρροής, είναι δυνατόν να προκαλέσουν δυσφορία, ακόμη και λιποθυμικές τάσεις. Γι' αυτό και συνιστά σε πολίτες που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την πολύωρη έκθεση στην οσμή.

Σχόλια