Γιατί πρέπει να βάζουμε αντηλιακό το πολύ κάθε 2 ώρες ;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο λόγος που οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να βάζουμε τακτικά αντηλιακό τις ώρες που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο είναι...
επειδή το αντηλιακό "διασπάται" από την υπεριώδη ακτινοβολία και "χάνει την δύναμή του".

Αυτό, όμως, δεν είναι αληθές. Τα σύγχρονα αντηλιακά σύμφωνα με το onmed, είναι ανθεκτικά στις ακτίνες του ήλιου. Ο βασικός λόγος που πρέπει να επαναλαμβάνουμε την επάλειψη κάθε 2 ώρες το πολύ, είναι επειδή η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν βάζει αρκετή ποσότητα αντηλιακού εξαρχής.

Σύμφωνα με τον δρ. Streven Q. Wang, διευθυντή δερματολογίας στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering στη Νέα Υόρκη, πρέπει να βάζουμε αντηλιακό 15 λεπτά ΠΡΙΝ βγούμε στον ήλιο και η σωστή ποσότητα πρέπει να είναι περίπου 30 γραμμάρια (όσο ένα σφηνοπότηρο). Στην συνέχεια, πρέπει να ξαναβάλουμε αντηλιακό όταν τελικά βγούμε στον ήλιο και να συνεχίζουμε την επάλειψη κάθε 2 ώρες με ελαφρώς μικρότερη ποσότητα κρέμας/λαδιού.

Αν μάλιστα, κατά το 2ωρο αυτό κάνουμε βουτιά στη θάλασσα ή ιδρώσουμε, τότε η επάλειψη πρέπει να γίνει συντομότερα.

Ο δρ. Wang επισημαίνει να προτιμάμε αντηλιακά "ευρέως φάσματος", τα οποία προστατεύουν τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από τις ακτίνες UVB και υπενθυμίζει ότι "κανένα αντηλιακό δεν προσφέρει 100% προστασία". Εξακολουθούμε να πρέπει να αποφεύγουμε να μένουμε στον ήλιο για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τέλος, αξίζει να γνωρίζουμε ότι το "κάψιμο" του δέρματος από τον ήλιο δεν είναι η μόνη ένδειξη ότι δεν βάλαμε αρκετό αντηλιακό. Ο ήλιος βλάπτει την επιδερμίδα μας ακόμα και όταν δεν έχουμε "καεί" καθόλου.

Σχόλια