Σε φορολογικούς παραδείσους «μαύρα» 4,7 τρισ. ευρώ!

Σε φορολογικούς παραδείσους «μαύρα» 4,7 τρισ. ευρώ!Ίλιγγο προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας ενός 27χρονου Γάλλου οικονομολόγου από το London School of Economics, ο οποίος κατάφερε να...
υπολογίσει το ποσό που βρίσκεται κρυμμένο στους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους, έχοντας αποφύγει τις… ενοχλητικές φορολογικές αρχές του εκάστοτε κράτους.

Σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Ζουκμάν, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα για το διδακτορικό του, που εντυπωσίασε τον Πολ Κρούγκμαν σε σημείο να γράψει «επιτέλους κάποιος μας εξηγεί πώς λειτουργεί ο κόσμος», το ποσό αυτό ανέρχεται στο αστρονομικό 4,7 τρισ. ευρώ και αναπαύεται σε επτά φορολογικούς παραδείσους. Σε αυτά μάλιστα αν προσθέσει κανείς και τα 1,1 τρισ. ευρώ που έχουν φορολογηθεί πριν «ταξιδέψουν» για τα υπεράκτια τραπεζικά συστήματα, το νούμερο ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στα 5,8 τρισ. ευρώ.

Ενδεικτικό μάλιστα του πόσο μεγάλο είναι το συγκεκριμένο ποσό είναι πως αντιστοιχεί στο 8% του παγκόσμιου πλούτου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Έθνος.

Στο επίμαχο ποσό μάλιστα δεν έχουν συνυπολογιστεί ασφάλειες ζωής, πολυτελή θέρετρα και κότερα καθώς και έργα τέχνης, αλλά μόνο όσα χρήματα βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορα funds στους παραδείσους των υπεράκτιων εταιριών. Σε περίπτωση που συνυπολογίζονταν και αυτά, το ποσό θα ανέβαινε στο 11% του παγκόσμιου πλούτου.
Ποιοι είναι οι 7 φορολογικοί παράδεισοι;

Ελβετία 1.800 δισ. ευρώ
Σιγκαπούρη 750 δισ. ευρώ
Χονγκ Κονγκ 750 δισ. ευρώ
Λουξεμβούργο 500 δισ. ευρώ
Μπαχάμες 500 δισ. ευρώ
Νησιά Κέιμαν 500 δισ. ευρώ
Νησί Τζέρσεϊ

Όπως προκύπτει από την έρευνα του νεαρού οικονομολόγου το 80% των χρημάτων αυτών δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ, προκαλώντας μία τεράστια τρύπα πάνω από εκατό δις. ευρώ για τα κράτη από τα οποία φυγαδεύτηκαν στα επτά ασφαλή καταφύγια.

Σχόλια