Οικογένεια αναζητά μητέρα και κόρη στο Αιγαίο

Οικογένεια αναζητά μητέρα και κόρη στο ΑιγαίοΟ Χουσεΐν είναι ένας από τους επιζήσαντες του πρόσφατου ναυαγίου της Σάμου. Η μητέρα και η μακρότερη αδερφή του, οι οποίες αγνοούνται, δεν...
είχαν την ίδια τύχη.

Μόλις έμαθαν τα νέα, οι τρεις μεγαλύτερες αδερφές του Χουσεΐν, που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην αναζήτηση. «Θέλουμε με τη βοήθεια κάποιου ψαρά να ψάξουμε σε κάθε βρχονησίδα», λέει η μεγαλύτερη. Μαζί με μία από τις αδερφές της αναχώρησε χθες αργά για τη Σμύρνη, όπου νοσηλεύονται δύο διασωθέντες.

Ο Χουσεΐν Αμπασί δεν μπορεί να ηρεμήσει. Κάθεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με μια αλλαξιά ρούχα, ένα κινητό τηλέφωνο και δύο φωτογραφίες της μητέρας και της αδερφής του. Αγνοούνται από την περασμένη Παρασκευή, όταν το υπερφορτωμένο σκαρί που τους μετέφερε χάθηκε στον πάτο του Αιγαίου. Στο πλευρό του Χουσεΐν βρίσκεται η Ραχίμε, η μεγαλύτερη από τις αδερφές του, που ήρθε από τη Γαλλία μόλις έμαθε τα νέα, για να βοηθήσει στην αναζήτηση. «Δεν θα σταματήσουμε να ψάχνουμε, θα φτάσουμε ως τα βάθη της θάλασσας», λέει.

Οι δύο γυναίκες, Φατμέ και Σοκουφέ, χάθηκαν ταξιδεύοντας παράνομα μαζί με τον Χουσεΐν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Το 12μετρο σκάφος που τους μετέφερε αναχώρησε από τη Σμύρνη με περίπου 40 επιβάτες. Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος για να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ταξίδι τους από το Αφγανιστάν στο Ιράν και από εκεί στην Τουρκία.

Το σκάφος έπλεε αρκετές ώρες στο Αιγαίο, όταν ο καπετάνιος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι η μηχανή παρουσίασε βλάβη. «Τότε είδα να μπαίνει στο σκάφος νερό», λέει ο 20χρονος Χουσεΐν. Ολες οι γυναίκες βρίσκονταν μέσα στην καμπίνα με ανοιχτή την πόρτα. Κάποιες φορούσαν σωσίβια, άλλες όχι. Ο πανικός τις είχε καθηλώσει στις θέσεις τους. Ο Χουσεΐν, ψηλός και στιβαρός, προσπάθησε να πλησιάσει την καμπίνα. Δεν τα κατάφερε. Άλλοι επιβάτες που κινούνταν πανικόβλητοι στο κατάστρωμα τον έσπρωξαν και έπεσε στη θάλασσα. Ο καπετάνιος μαζί με έναν χειριστή του σκάφους είχαν προσπαθήσει να ετοιμάσουν τη φουσκωτή λέμβο για τους εαυτούς τους, αλλά οι μετανάστες δεν τους άφησαν να διαφύγουν. Πάνω στην ένταση η λέμβος αχρηστεύτηκε. Τις επόμενες ημέρες, κατά δήλωση των διασωθέντων, μία από τις σορούς που βρέθηκαν στη θάλασσα ήταν του χειριστή. Συνολικά 13 μετανάστες διασώθηκαν. «Η μητέρα και η αδερφή μου δεν εγκλωβίστηκαν στην καμπίνα. Μου το είπε ένας μετανάστης που εγκατέλειψε το σκάφος τελευταίος. Είδε άλλες έξι γυναίκες με τα πρόσωπά τους κολλημένα στο ταβάνι της καμπίνας. Προσπαθούσαν να αναπνεύσουν προτού ανεβεί η στάθμη», λέει ο Χουσεΐν.

Η μητέρα του είναι 55 ετών και δεν ξέρει κολύμπι. Η αδερφή του είναι 19 ετών και δεν έχει τη δική του δύναμη. «Τα ρεύματα ήταν τόσο ισχυρά, που δεν μπορούσα να κολυμπήσω εύκολα», λέει ο Χουσεΐν. Είχε φτάσει μεσημέρι Παρασκευής, όταν τον εντόπισε στη θάλασσα μαζί με έναν ακόμη επιβάτη ένα ζευγάρι Ιταλών που κάνουν διακοπές με το ιστιοφόρο τους. «Ο άλλος άντρας ήταν σχεδόν αναίσθητος. Τον κουβαλήσαμε σαν να μεταφέραμε πτώμα. Του βγάλαμε τα ρούχα και φτιάξαμε τσάι», λέει η Μαρία Εστέλα σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, καθώς συνεχίζει τον διάπλου του Αιγαίου. Ο Χουσεΐν είχε αφυδατωθεί. Με κάθε γουλιά νερού έκανε εμετό. Ακόμη και σήμερα τον ταλαιπωρεί ένας πόνος στον θώρακα και στον λαιμό. Το ζευγάρι των Ιταλών ειδοποίησε την ελληνική Ακτοφυλακή και άφησε τους δύο μετανάστες στη Χίο. Εκεί, στο ξενοδοχείο «Κύμα», ο Χουσεΐν κάλεσε τις αδερφές του που ζουν στην Ευρώπη, μία στη Γερμανία και δύο στη Γαλλία.

Την περασμένη Κυριακή και οι τρεις αδερφές του έφτασαν στη Σάμο. Δεν αναγνώρισαν τις συγγενείς τους στις τέσσερις σορούς που βρέθηκαν εκεί. Μαζί με τον Χουσεΐν ήρθαν στην Αθήνα για να συνεχίσουν την έρευνα. Έχουν μιλήσει με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με το τμήμα αναζητήσεων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, αλλά δεν μπορούν να αρκεστούν σε αυτό. «Θέλουμε, με τη βοήθεια κάποιου ψαρά, να ψάξουμε εμείς σε κάθε βραχονησίδα», λέει η Ραχίμε. Μαζί με την αδερφή της, Ναϊμέ, αναχώρησαν χτες για τη Σμύρνη. Θα αναζητήσουν τις συγγενείς τους σε νοσοκομεία. Την ημέρα του ναυαγίου δύο από τους επιβάτες βρέθηκαν από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής σε διεθνή ύδατα και οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο της Τουρκίας.

Σχόλια