Λύκειο: Αλλάζει ο βαθμός προαγωγής καταργείτε η τράπεζα θεμάτων


Καμιά αλλαγή για τους μαθητές που φοιτούν στη Γ' ΛυκείουΤις πρώτες της ανακοινώσεις πραγματοποίησε η νέα πολιτική ηγεσία οι οποίες κινούνται στον άξονα των προεκλογικών εξαγγελιών για την εκπαίδευση...
όπως έγραψε το newsbeast.gr σε χθεσινό του άρθρο.

Η χαλάρωση των προϋποθέσεων προαγωγής είναι ένα από τα σημαντικότερα νέα της ανακοίνωσης του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι δεδομένων των πολλών προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με τον βαθμό προαγωγής, και προκειμένου να δοθεί χρόνος για την αναγκαία εις βάθος μελέτη του θέματος, επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος "εννέα και πέντε δέκατα" (9,5) όπως ενδεικτικά περιγράφεται στο άρθρο 32 του Π.Δ. 60/2006.

Όπως έγραψε το newsbeast.gr στις 13/1 δε θα υπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η νέα ηγεσία τεκμηριώνει την πιο πάνω απόφαση αναφέροντας ότι απαιτείται να ενισχυθεί ο αυτόνομος διδακτικός και παιδαγωγικός ρόλος της λυκειακής βαθμίδας. Στις επικρατούσες συνθήκες, το να συνυπολογίζεται ο βαθμός των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιβαίνει αυτόν τον στόχο ενώ οι σχετικές διατάξεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου δεσμεύουν προκαταβολικά και με τρόπο αντιπαιδαγωγικό το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για επόμενα έτη. Για αυτό τον λόγο, και μέχρι ολόκληρο το σύστημα εισαγωγής να μελετηθεί με νηφαλιότητα και εις βάθος, η βαθμολογία των προαγωγικών εξετάσεων του Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το αιτούμενο σύστημα εισαγωγής θα προκύψει μετά από ευρύ και οργανωμένο διάλογο και τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και των φορέων τους».

Επίσης παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2015 η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές και μαθήτριες της Α και Β΄ Λυκείου. Οι διδάσκοντες των οικείων μαθημάτων θα επιλέγουν, κατά την κρίση τους, τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων αποκλειστικά μέσα από την διδαχθείσα υλη. Η Τράπεζα θεμάτων μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά.

Για τους μαθητές της Γ Λυκείου δεν υπάρχουν αλλαγές. Το ΥΠΟΠΑΙΘ διευκρινίζει για το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015) οι εξεταστικές διαδικασίες και ρυθμίσεις που αφορούν την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της Γ Λυκείου παραμένουν ως έχουν.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι βασική μέριμνα τούτη τη στιγμή είναι να μη διαταραχθούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες, αλλά και να ρυθμιστούν κάποια επείγοντα ζητήματα που θα τις διευκολύνουν.

Για τα όσα παρουσιάζονται πιο πάνω το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει ότι προτίθεται να προτείνει στον Πρωθυπουργό να τα περιλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις.

Σχόλια