Εφορία: Εκβιάζουν με κατασχέσεις μικροοφειλέτες;

Εφιάλτη ζουν οι μικροοφειλέτες με εκβιασμούς και κατασχέσεις καταθέσεωνΤα δημόσια ταμεία γεμίζουν αλλά με... "αίμα".Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, την τακτική των δεσμεύσεων λογαριασμών ακόμα και για...
φορολογούμενους και επιχειρήσεις που δεν χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ακολούθησε (και συνεχίζει να ακολουθεί) ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με στόχο την ανάταση των δημοσίων εσόδων.

Σε πολλές περιπτώσεις σύμφωνα με την εφημερίδα, μικροοφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου εκβιάστηκαν να καταβάλουν τα χρέη τους ή τμήμα αυτών προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Οσο και αν οι οφειλέτες προσπαθούσαν να πείσουν τις φορολογικές αρχές ότι θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών και παρά το γεγονός ότι είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο η πίεση στους ελεγκτές από τους πολιτικούς προϊσταμένους ήταν τέτοια που οδηγούσε πολλές φορές σε παραλογισμούς, προκειμένου οι ελεγκτές να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα με λογιστές και εφοριακούς, διαπιστώνεται ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται στο έλεός τους και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί υπό πίεση, με μοναδικό στόχο την άντληση εσόδων. Click4more: Ρύθμιση οφειλών ΟΑΕΕ: Ηλεκτρονική ρύθμιση για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ

Πιο συγκεκριμένα:
Στο πρώτο τρίμηνο τους έτους ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός κατόπιν εντολών προχωρούσε στη δέσμευση λογαριασμών κυρίως μικροοφειλετών του ελληνικού Δημοσίου. Δύο λογιστές εξιστορούν στην «Κ» τρία περιστατικά πελατών τους.

1. Φορολογούμενους είχε μία οφειλή της τάξης των 200 ευρώ. Χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση από τις φορολογικές αρχές διαπίστωσε ότι είχε δεσμευθεί ο τραπεζικός του λογαριασμός. Παρά το γεγονός ότι αποπλήρωσε την οφειλή του, ο λογαριασμός του αποδεσμεύθηκε έπειτα από 7 ημέρες λόγω της καθυστέρησης από την εφορία να ενημερώσει την τράπεζα.

2. Φορολογούμενος όφειλε στην εφορία το ποσό των 24.000 ευρώ. Χωρίς και σ’ αυτή την περίπτωση προειδοποίηση από τις φορολογικές αρχές δεσμεύθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός του, στον οποίο οι καταθέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 3.000 ευρώ. Μάλιστα ύστερα από δύο ημέρες του κοινοποιήθηκε από το δικαστικό τμήμα της εφορίας κατασχετήριο έγγραφο. Ο ανωτέρω φορολογούμενος επιχείρησε να πείσει τους ελεγκτές ότι θα ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, ωστόσο, τον υποχρέωσαν υπό την απειλή κατάσχεσης να πληρώσει 8.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

3. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και μία ιστορία επίορκου εφοριακού. Ο οποίος ζήτησε ευγενικά από τον επιχειρηματία κατά τη διάρκεια του ελέγχου ένα ποσό προκειμένου ο έλεγχος να μην εμβαθύνει και αναγκαστεί ο ίδιος να ανοίξει και δεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης. Άγνωστο παραμένει πάντως η κατάληξη της υπόθεσης. Βέβαια, και οι δύο λογιστές σημειώνουν ότι τα κρούσματα αυτά έχουν σχεδόν εξαλειφθεί

Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει την στιγμή μάλιστα που οι πληροφορίες λένε.ότι η προσέλευση του κόσμου που θέλει να τακτοποιήσει τις οφειλές του είναι μεγάλη,ολοένα και περισσότεροι πολίτες πηγαίνουν στις εφορίες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και θα πρέπει η κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο σε αυτές τις πρακτικές-όπου και αν υπάρχουν-έτσι ώστε να επέλθει ξανά η ηρεμία και χωρίς απειλές και εκφοβισμούς να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Σχόλια